|
2021-01-15 23:21:46, péntek
|
|
|
A mángold, az egyik legértékesebb zöldségek közé tartozik annak ellenére, hogy sokan nem is ismerik, nincsenek tisztában értékeivel. Vastag fehér, lila vagy piros levélnyele, húsos levele miatt igazán dekoratív zöldségféle. Egészséges, finom és egyesíti magában a spenót, a spárga és a rebarbara tulajdonságait.
Hazánkban nem találkozhatunk gyakran sem a piacokon, sem a zöldségeseknél a mángolddal.
A mángold a cékla legközelebbi rokona. Íze a spenóthoz hasonló, de a répafélékhez tartozik.
Leveléből és szárából is ízletes ételeket készíthetünk. Olaszos tésztákhoz a leveleket párolva, a spenóthoz hasonlóan pároljuk, olíva olajjal, fokhagymával ízesítjük. Főzeléket is készíthetünk belőle, ugyanúgy, mint a spenótból. A szárakat sokan eldobják, pedig a spárgához hasonlóan lehet köretnek főzni, párolni.
A mángoldnak két fajtája ismert: száras - melynek húsos szára és kisebb levele, valamint a leveles - melynek nagy széles húsos levelei vannak.
A leveles fajta felhasználása a spenótéhoz hasonló - salátába ill. főzve krumplival. Elég néhány percig lobogó vízben főzni. Felhasználható (nyersen) töltött káposztához hasonlóan különbözi töltelékkel.
A hosszú vastag húsos szárakat spárgához hasonlóan főzhetjük ill. süthetjük (különböző öntettel, szósszal kiegészítve).
Fűszerezése: citrom, olívaolaj, petrezselyem, fokhagyma, bors, alma- ill. balzsamecet, tejfölös-, joghurtos öntet.
A Földközi-tenger vidékén már az időszámítás előtti V. században ismerték és fogyasztották. A mediterrán konyha kedvelt köret étele.
Kiemelkedő A-, B1-, B2-, B3-, B5-, B6-, C-, E- és K-vitamin, magnézium, mangán, kálium, vas és étkezési rosttartalma. Megtalálható benne a réz, kalcium, triptofan (esszenciális aminosav), valamint a protein is.
Jelentős mennyiségben tartalmaz még foszfort, cinket, folátot, valamint biotint (H-vitamin).
Kutatók állatkísérletekkel igazolták, hogy magas rost-, vitamin- és ásványianyag-tartalma miatt hatásos a mángold fogyasztása az emésztőrendszeri daganatok megelőzésében, csökkenti a kreatin és karbamid szintet, védi ez által a cukorbetegek veséjét.
A fiatalok és a változó korban lévő nők számára fontos lenne minél gyakrabban fogyasztani magas K-vitamin tartalma miatt. Napi egy-egy adag mángold elfogyasztásával már sokat tettünk csontjaink egészségéért.
A mángold másik nagyon jelentős ásványi anyaga a magnézium, ami segíti az idegrendszer és az izmok működését azzal, hogy a kalcium tevékenységét szabályozza. Azzal, hogy a magnézium megakadályozza a kalcium idegsejtekhez történő szabad áramlását, nyugodt, ellazult állapotban tudja tartani az idegrendszert, a vérereket és az izomzatot is.
Ha táplálkozásunkkal túl kevés magnézium jut szervezetünkbe, akkor a kalcium szabadon áramlik az idegsejtekhez, így az túl aktív lesz, túl sok üzenetet küld. Magas vérnyomást, migrént, fejfájást és izomgörcsöket is okozhat a kevés magnézium.
A mángold sok A-vitamint, béta-karotint tartalmaz. Mindkettő nagyon fontos a szem egészségének megőrzéséhez, szerepet játszanak a szürkehályog megelőzésében.
A béta-karotin és más karotinszármazékok is csökkentik a bőrrák kialakulásának kockázatát.
A Kansas Állami Egyetem kutatója, Richard Baybutt azt állítja, hogy az A-vitaminban gazdag étkezés megvédheti a dohányosokat és a passzív dohányosokat a tüdőrák kialakulásától.
Baybutt felfedezte, hogy a cigarettafüstben lévő egyik rákkeltő anyag, a benzopyrin A-vitamin-hiányt okoz. Állatkísérleteivel bebizonyította, hogy ez az állítás megfordítva is igaz, vagyis az A-vitaminban gazdag táplálkozás csökkenti ennek a káros anyagnak rossz hatását, valamint a tüdőrák kialakulásának kockázatát
A mángold sok C-vitamint tartalmaz, amely eredményes harcos a szabadgyökök sejtkárosító, és fájdalmas gyulladáskeltő hatásával szemben.
A szabadgyökök a koleszterint oxidálják, amely így rátapad az érfalra. A lerakódásoktól beszűkölt ér szívinfarktust, agyi katasztrófát okozhat. Mivel a C-vitamin nagyon jól közömbösíti a szabadgyököket, meg tudja akadályozni az oxidációs folyamatot és hozzájárul az immunrendszer megfelelő működéséhez is.
A káliumban gazdag mángold szabályozza a vérnyomást és a szívműködést.
A vas biztosítja a szervezet oxigénellátottságát, támogatja az immunrendszert, energiával látja el a szervezetet. A vas és a fehérje együtt építi fel az oxigén szállításához nélkülözhetetlen hemoglobint.
Az E-vitamin a szervezetben semlegesíti a szabadgyököket, megvédi a sejteket. Az E-vitamin jelentős gyulladásellenes hatású. Fontos szerepet játszik a vastagbélrák kockázatának csökkentésében, enyhíti a változókori panaszokat.
A zsírsavak szintézisében is szerepet játszik, ami fontos az idegrendszer egészségéhez.
A mángold riboflavin és B6-vitamin tartalma is nagyon előnyös számunkra.
A riboflavin részt vesz abban a folyamatban, amely az egyik legfontosabb antioxidánst állítja elő, a glutathione-t. A B6-vitamin megfelelő hasznosulásához is nélkülözhetetlen. A B6-vitamin a veszélyes, érfalakat károsító molekulát átalakítja hasznos aminosavvá. Riboflavin nélkül azonban ez nem lenne lehetséges. Mivel a mángold B6 vitamint és riboflavint is tartalmaz, ezért nagyon fontos szerepet kaphat táplálkozásunkban.
Egészségünkre gyakorolt jótékony hatásai
lassítja az öregedést,
bélrenyheség, valamint aranyér ellen hatásos, karbantartja a bélflórát, segíti az immunrendszert,
a benne található cellulóz megköti a vizet, és ezzel együtt a méreganyagokat és zsírokat,
karbantartja a test valamennyi nyálkahártyáját, erősíti a fogakat és a csontokat, vérképző,
a benne található betain aminosav segíti a máj és az epe tisztulását,
ha mángoldot fogyasztunk nem leszünk gyorsan éhesek, mint az egyszerű szénhidrátoktól (pl. fehérliszt termékek, édességek),
táplálják az idegrendszert.
Személyenként napi 150-200 gr ajánlott. Az ettől nagyobb mennyiség cellulóz tartalma miatt meggátolhatja bizonyos ásványok felszívódását.
Forrás: Link |
|
|
0 komment
, kategória: Fűben fában.... |
|
Címkék: nélkülözhetetlen, elfogyasztásával, cigarettafüstben, gyulladásellenes, emésztőrendszeri, hasznosulásához, nyálkahártyáját, szénhidrátoktól, szervezetünkbe, bebizonyította, immunrendszert, megakadályozza, szívinfarktust, felhasználható, lerakódásoktól, szabadgyököket, tulajdonságait, méreganyagokat, kialakulásának, csökkentésében, zöldségeseknél, találkozhatunk, gyulladáskeltő, kialakulásától, megelőzésében, izomgörcsöket, fogyasztották, személyenként, egészségünkre, idegrendszert, immunrendszer, szintézisében, felhasználása, idegsejtekhez, meggátolhatja, legértékesebb, egyik legértékesebb, rebarbara tulajdonságait, cékla legközelebbi, spenóthoz hasonló, répafélékhez tartozik, leveleket párolva, spenóthoz hasonlóan, szárakat sokan, spárgához hasonlóan, leveles –, leveles fajta, spenótéhoz hasonló, hosszú vastag, időszámítás előtti, mediterrán konyha, mángold fogyasztása, Kiemelkedő A-, Kansas Állami Egyetem, Richard Baybutt,
|
|
|
|
Facebookon kaptam Fodor Ákos költő, Facebookon kaptam Április 22. a Föld napja, Facebookon kaptam Szép estét kedves látogatóimna... Facebookon kaptam Facebookon kaptam Vannak arcok Próbálkozni kell ahhoz, Facebookon kaptam Krisztinától Idézetek a barátságról Bizonyos kulturális szint nélk... Bizonyos kulturális szint nélk... A könnyek összegyűjtése Fodor Ákos költő, Paul David Tripp Április 25 Minden gyerek jó. Föld napja április 22 Az idő elsodorja létezésünk Idézetek a barátságról Ahogy emelkedik a rezgés... Facebookon kaptam Becsüld meg azt amid van,... Ha így haladunk... Amit átélünk, Szép estét 802 esztendeje, 1222. április ... Különös! Környezetvédelem Facebookon kaptam Föld napja április 22 Facebookon kaptam Ahogy emelkedik a rezgés... Bizonyos kulturális szint nélk... Lábad nyomát megőrzi a föld. Zilahy Lajos gondolata Föld napja április 22 Gaál Viktor gondolata Életművészet Föld napja április 22 Facebookon kaptam Krisztinától Facebookon kaptam Facebookon kaptam Beney Zsuzsa - Sirató Facebookon kaptam Paul David Tripp Április 25 Facebookon kaptam Szent György nap Facebookon kaptam Facebookon kaptam Ázzal aki csak szép Facebookon kaptam Emlék A hét szűk esztendő Ma a legtöbb civilizált ember ... Facebookon kaptam Facebookon kaptam Két tekintet van Facebookon kaptam Facebookon kaptam Idézetek a barátságról Paul David Tripp Április 24 Facebookon kaptam Facebookon kaptam Krisztinától Facebookon kaptam Különös! Szent György nap Miért nem menti meg Jézus... Facebookon kaptam Szép estét Az idő elsodorja létezésünk Kamarás Klára : Leszünk-e...? Emlék Beney Zsuzsa - Tavasz Facebookon kaptam Aki a sorsa útján jár, gyakran... Facebookon kaptam Ez a jó az alvásban. Beney Zsuzsa - Álom Két tekintet van Ez a jó az alvásban. Sokkal bölcsebb a természet, Amit átélünk, Facebookon kaptam Facebookon kaptam Ébredj Facebookon kaptam Önmagaddal nem lehetsz elégede... A végzet az György napra Jó éjszakát A könnyek összegyűjtése Facebookon kaptam Cs Ildikótól Viharban csak az a fa marad ál... Facebookon kaptam Facebookon kaptam A könnyek összegyűjtése S a dalok tanulsága S a dalok tanulsága
|
|
|
|
egyik legértékesebb, rebarbara tulajdonságait, cékla legközelebbi, spenóthoz hasonló, répafélékhez tartozik, leveleket párolva, spenóthoz hasonlóan, szárakat sokan, spárgához hasonlóan, leveles –, leveles fajta, spenótéhoz hasonló, hosszú vastag, időszámítás előtti, mediterrán konyha, mángold fogyasztása, emésztőrendszeri daganatok, cukorbetegek veséjét, változó korban, mángold másik, izmok működését, kalcium tevékenységét, magnézium megakadályozza, kalcium idegsejtekhez, kalcium szabadon, kevés magnézium, szem egészségének, szürkehályog megelőzésében, bőrrák kialakulásának, passzív dohányosokat, tüdőrák kialakulásától, cigarettafüstben lévő, benzopyrin A-vitamin-hiányt, állítás megfordítva, káros anyagnak, tüdőrák kialakulásának, szabadgyökök sejtkárosító, koleszterint oxidálják, lerakódásoktól beszűkölt, oxidációs folyamatot, immunrendszer megfelelő, káliumban gazdag, fehérje együtt, oxigén szállításához, szervezetben semlegesíti, vastagbélrák kockázatának, változókori panaszokat, zsírsavak szintézisében, idegrendszer egészségéhez, mángold riboflavin, riboflavin részt, egyik legfontosabb, benne található, test valamennyi, egyszerű szénhidrátoktól, ettől nagyobb, nélkülözhetetlen, elfogyasztásával, cigarettafüstben, gyulladásellenes, emésztőrendszeri, hasznosulásához, nyálkahártyáját, szénhidrátoktól, szervezetünkbe, bebizonyította, immunrendszert, megakadályozza, szívinfarktust, felhasználható, lerakódásoktól, szabadgyököket, tulajdonságait, méreganyagokat, kialakulásának, csökkentésében, zöldségeseknél, találkozhatunk, gyulladáskeltő, kialakulásától, megelőzésében, izomgörcsöket, fogyasztották, személyenként, egészségünkre, idegrendszert, immunrendszer, szintézisében, felhasználása, idegsejtekhez, meggátolhatja, legértékesebb, szállításához, tevékenységét, , ,
|
|
|
|
2024. április
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
48 db bejegyzés |
e év: |
529 db bejegyzés |
Összes: |
49322 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 5403
- e Hét: 30294
- e Hónap: 61780
- e Év: 266481
|
|
|